Łupcie z Guciowa, czyli wakacyjna inspiracja, potrawa, którą włączę do swojego jadłospisu.
Łupcie z Guciowa, czyli wakacyjna inspiracja, potrawa, którą włączę do swojego jadłospisu.
Tajemnicze łupcie, to trochę inne gołąbki. Do przygotowania tej smacznej potrawy potrzebna jest kasza gryczana, grzyby, kapusta, olej konopny lub lniany.
Ugotowaną i doprawioną kaszę gryczaną z grzybami zawija się w liście kiszonej lub słodkiej kapusty, a następnie łupcie ciasno ułożone w naczyniu wędrują do pieca. Na stół podaje się je gorące, polane olejem konopnym lub lnianym Gospodarz poleca do tego łyk swojskiego zsiadłego mleka, które wspomaga trawienie.
Moje domowe łupcie będą się składać również z kaszy gryczanej, grzybów, ze słodkiej kapusty, ale z różnymi olejami. Wypróbuję olej lniany, rzepakowy tłoczony na zimno (z Guciowa) i z pewnością się z Wami tym podzielę.
Zachęcam Was do poznawania regionalnych smaków i poznawania oryginalnych polskich miejsc. Poszukiwaczom sielskich klimatów gorąco polecam Zagrodę Guciów - prywatny miniskansen, a zarazem gospodarstwo agroturystyczne. XIX-wieczne chałupy i stodoły, oraz obora z początku XX wieku tworzą wiejską zagrodę, którą wpisano do rejestru zabytków. W chałupie i stodole obejrzeć można stare sprzęty, narzędzia, naczynia zasobowe. W oborze mieści się wystawa minerałów i skamieniałości roztoczańskich (pasja gospodarza), a także obrazy i rzeźby twórców z Roztocza.
Tak smacznie wyglada ze zrobila sie głodna nawet w srodku nocy.
OdpowiedzUsuń