Dieta rozdzielna i komponowanie posiłków.
Dieta rozdzielna i komponowanie posiłków.
Czy jestem zwolenniczką diety rozdzielnej? Z całą odpowiedzialnością odpowiadam: Tak.
Przed poddaniem ocenie słuszności diety rozdzielnej najpierw zastosuj się do jej zaleceń przez min.4 tygodnie.
Istotne
znaczenie prawidłowego komponowania posiłków i planowania jadłospisu.
W dzisiejszych czasach mamy dostęp do
różnorodnej żywności pochodzenia zarówno roślinnego jak i zwierzęcego. Znam
wiele osób, które wydają bardzo dużo pieniędzy na dobrej jakości produkty, a
mimo to cierpią na nadwagę, cukrzycę, choroby układu pokarmowego, alergie i
nietolerancje pokarmowe, oraz anemię i inne schorzenia o podłożu autoimmunologicznym.
Dlaczego tak się dzieje i jaki jest powód takiego stanu rzeczy? Problem może
polegać na tym, by z tej całej różnorodności wybrać to, co naprawdę jest dla
nas pożyteczne, coś co nam będzie służyć.
Jednym z najpoważniejszych błędów jakie
popełniają ludzie jest pogląd, że maksymalnie urozmaicone pod względem doboru
produktów pożywienie może utrzymać organizm we właściwej równowadze, bez
niedoborów witamin i minerałów, oraz chorób (w tym anemii).
Przeanalizujmy przeciętny obiad Polaka:
jemy zupę, mięso z ziemniakami, potem popijamy sokiem, do tego zjadamy
pomarańczę lub banana. Często zapominamy, że
każdy z tych produktów wymaga różnego czasu do trawienia i potrzebuje
różnych enzymów trawiennych. Mieszając wszystko razem w żołądku tworzy się mieszanka
nie do strawienia. Pierwsze są trawione owoce, w wyniku trawienia powstaje
alkohol i kwas octowy (trucizny). Mieszanka ziemniaków z mięsem tworzy kolejną
silnie trujące substancje. Wszystko to znajduje się w żołąku, gdzie jest ciemno
i ciepło - wino domowej roboty gotowe. Nic w tym dziwnego, że po takim posiłku
pojawiają się gazy, bóle żołądka, ociężałość, senność. Pożywienie gnije w
żołądku z powodu nieprawidłowego komponowania posiłków, tworzy się siarkowodór,
indol, fenol - to bardzo silne trucizny, z którymi organizm nie może sobie w
pełni poradzić i zneutralizować. To wszystko może wywołać takie choroby jak
schorzenia serca, nadciśnienie tętnicze, miażdżycę tętnic, insulinooporność,
cukrzycę, zakrzepowe zapalenie żył, astmę, alergie, nietolerancje pokarmowe i
wiele innych poważnych chorób.
Wszystkie produkty można podzielić na:
białka, węglowodany, tłuszcze, warzywa i owoce.
Zasady spożywania tych
produktów opisuję poniżej.
warzywa
+ mięso gotowane/ smażone/duszone/mielone,
warzywa + drób,
warzywa + sery podpuszczkowe,
warzywa + jajka gotowane na miękko, jajecznica,
omlet,
warzywa + orzechy,
warzywa + gotowane nasiona roślin strączkowych,
Inne uwagii:
1.
tłuszcze spowalniają o 2-3h procesy trawienia białek,
2.
towarzystwo zielonych warzyw pomaga trawić białko, najlepiej jeśli są
to ogórki kiszone, pomidory, kabaczek, cukinia, szczypior, kiełki,
3.
dobrze jest przyjąć zasadę nie mieszania jednego rodzaju białka z
innym białkiem. Każdy rodzaj białka należy jeść oddzielnie: jeden rodzaj białka
w jednym posiłku np. tylko mięso, lub tylko drób, lub tylko ser, lub tylko
jajko,
4.
produkty białkowe najlepiej jeść rano (I śniadanie),
5.
najlepsze metody przyrządzania mięsa to pieczenie w piekarniku (w
brytfance w sosie własnym), pieczenie na grillu elektrycznym, smażenie na
smalcu, oleju kokosowym, maśle klarowanym, gotowanie na parze lub w wodzie,
6.
nie należy mięsa przyprawiać np. sokiem z cytryny, czy spożywać w
asyście owoców ponieważ wszystkie kwasy znajdujące się w owocach przeszkadzają
w wydzielaniu soków żołądkowych i powodują gnicie w układzie pokarmowym.
7.
mieszanka mięsa z ziemniakami skutkuje wytwarzaniem się w żołądku
silnej substancji trującej - solaniny, która oddziałuje na system nerwowy
podobnie jak środek nasenny, dlatego po zjedzeniu mięsa z ziemniakami jesteśmy
zmęczeni, osłabieni, senni.
Zasady
spożywania węglowodanów:
owoce najlepiej jeść osobno ewentualnie z olejem kokosowym
warzywa można łączyć ze wszystkimi poziomami z piramidy,
tylko nie z owocami.
Inne uwagii:
1.
kasze i inne produkty skrobiowe powinny być spożywane oddzielnie od
mięsa, drobiu, ryb, jaj, żółtego sera, twarogu (tzn. pokarmów białkowych),
2.
trawienie skrobi rozpoczyna się już w jamie ustnej, dlatego produkty
skrobiowe należy dokładnie przeżuć,
warzywa + tłuszcze,
białka + tłuszcze
Podział tłuszczów:
1.
tłuszcze zwierzęce: masło, śmietana, smalec,
2.
tłuszcze roślinne: oleje roślinne, oliwa z oliwek, orzechy, nasiona,
pestki.
Inne uwagii:
1.
szczególnie szkodliwe jest smażenie na olejach roślinnych, ponieważ
pod wpływem temperatury oleje rozkładają się i zamieniają w związki toksyczne,
2.
jeśli chcemy usmażyć mięso na jakimś tłuszczu warto wybrać smalec,
olej kokosowy (rafinowany do wieprzowiny, nierafinowany do drobiu).
Zasady
spożywania owoców:
·
najlepiej spożywać oddzielnie od innych produktów - po połączeniu z
innymi produktami powodują fermentację.
Najlepsze połączenia owoców:
wiśnie + morele,
wiśnie + morele + śliwki,
brzoskwinie + morele,
jabłka + winogrona,
melony należy spożywać osobno.
Inne uwagi:
1.
owoców najlepiej nie spożywać między posiłkami, ale jako inny posiłek
po odpowiedniej przerwie, lub w niewielkiej ilości na 30-60min przed posiłkiem,
2.
owoców cytrusowych nie należy łączyć z cukrem lub miodem,
3.
dodawanie cukru do owoców w przetworach jest zbędne.
*** treści tego wpisu będą co jakiś czas uaktualniane.
Właściwe
łączenie produktów w diecie.
Tabela
łączenia produktów w odniesieniu do piramidy
HelpDiet dietetyk
nazwa grupy
|
najczęściej stosowane produkty
|
inne uwagi
|
·
warzywa niskoskrobiowe
·
grzyby
·
kiełki
·
zioła i przyprawy
|
·
bakłażan,
brukselka, brokuły, cebula, cukinia, czosnek, fasola szparagowa, groszek
zielony, kabaczek, kalafior, kalarepa, kapusta, koper, marchew (tylko
surowa), ogórek, papryka, pieczarki, pomidor, por, rzodkiewka,
sałata, seler, szczaw, szpinak, szparagi,
·
pieczarki, boczniaki, rydze...,
·
lucerny, rzodkiewki, rukoli...,
·
wszyskie (świeże, suszone),
|
- grupa
produktów, które możemy łączyć z warzywami wysokoskrobiowymi, tłuszczami,
produktami wysokobiałkowymi i innymi,
|
produkty z
przewagą węglowodanów
wysokoskrobiowe:
·
warzywa
·
nasiona roślin strączkowych
·
dobre kasze
·
produkty zbożowe
|
·
buraki, dynia,
marchew (gotowana),
seler, pietruszka korzeń, ziemniaki,
·
bób, ciecierzyca, fasola, soczewica, soja,
·
kasza jaglana, kasza gryczana, komosa ryżowa,
amarantus, ryż,
·
pieczywo, makarony, ciasta,
|
- grupa
produktów, które możemy łączyć z warzywami niskoskrobiowymi i tłuszczami,
|
źródła
pełnowartościowego białka zwierzęcego:
·
jajka, mięso, drób, podroby, ryby,
owoce morza, sery
·
nabiał
|
·
jajka,
·
kura, indyk,
·
serca, żołądki,
cynaderki, wątróbka, flaki,
·
ryby słodkowodne
i morskie oraz owoce morza,
·
sery:
podpuszczkowe (żółte),
·
twarogi, jogurty
naturalne, kefir, maślanka
|
- grupa
produktów, które możemy łączyć z warzywami niskoskrobiowymi i tłuszczami,
|
·
orzechy, pestki, nasiona
|
·
migdały, orzechy
(arachidowe, laskowe, włoskie, pistacje), pestki dyni, nasiona słonecznika,
siemię lniane, ostopest plamisty,
|
- grupa
produktów, które możemy łączyć z warzywami niskoskrobiowymi jako dodatek do
surówek,
|
·
tłuszcze
|
·
oleje, oliwy,
masło, masło klarowane, smalec, śmietana 30-36%, tran, olej kokosowy,
|
- grupa
produktów, które możemy łączyć z warzywami wysoko- i niskoskrobiowymi oraz
białkami.
|
·
owoce świeże
·
owoce suszone - bakalie
|
·
agrest, ananas
(tylko świeży), awokado, brzoskwinia, czereśnie, grejpfrut, gruszka, jagody,
jabłko, kiwi, maliny, mandarynki, morele, pomarańcze, porzeczki, poziomki,
śliwki,
·
daktyle, figi,
rodzynki, morele suszone, śliwki.
|
- owoce
spożywany osobno.
|
OPRACOWAŁA:
dietetyk Joanna Czarnecka - Baran
Linki, które warto przejrzeć i przeanalizować:
Dobra dieta fajnie ustabilizuje wasz metabolizm. Może tu warto pomyśleć o diecie pudełkowej od https://www.kuzniazdrowia.pl
OdpowiedzUsuńja nigdy nie miałam głowy do tego by liczyć te wszystkie mikro i makro składniki i samodzielnie komponować zbilansowane posiłki. Wybawieniem okazał się właśnie catering dietetyczny, ja zamawiam ten Ewy Chodakowskiej z BeDiet Catering https://bedietcatering.pl/wroclaw/. polecam wszystkim tym, którzy nie mają czasu lub zwyczajnie nie lubią gotować . Zdrowo, pożywnie, smacznie a do tego niedrogo :)
OdpowiedzUsuń