W jaki sposób chronić witaminy i składniki mineralne w czasie przygotowywania żywności?

W jaki sposób chronić witaminy i składniki mineralne w czasie przygotowywania żywności?


Zarówno warzywa, owoce, jak i zioła psują się w widoczny sposób, zanim nastąpi znacząca utrata ich właściwości przeciwutleniających. Wyjątek stanowią banany i brokuły.

Aby zatrzymać ubytek witamin i składników mineralnych (których i tak jest znacznie mniej niż przed 30laty) w czasie przygotowywania żywności, warto mieć na względzie kilka zaleceń, które dla Was zebrałam w jedną notatkę:

·        przechowujmy warzywa właściwie, tak aby uniknąć więdnięcia i wysuszenia, co powoduje utratę witaminy A i C,

·         warzywa na sałatkę gotujmy w całości. Krojenie i obieranie uwalnia enzymy utleniające i zwiększa powierzchnię, z której witaminy i składniki mineralne są wypłukiwane,

·        gotujmy na parze świeże lub mrożone warzywa, aby zmniejszyć wypłukiwanie rozpuszczalnych w wodzie witamin (z grupy B i C) i składników mineralnych,

·         unikajmy długiego gotowania jarzyn,

·         nie stosujmy soli do gotowania, sól niszczy tiaminę i kwas askorbinowy,

·       tłuszcze przechowujmy pod przykryciem i najlepiej w chłodnym miejscu, zapobiegniemy wtedy ich jęłczeniu, które niszczy witaminę A,

·        własnej roboty soki owocowe i warzywne trzymajmy pod przykryciem w chłodnym miejscu, aby zapobiec niszczeniu witaminy C. Soki najlepiej wypijać zaraz po ich wyciśnięciu.

·        podczas gotowania produktów bogatych w witaminę C unikajmy mieszania, ponieważ  tlen powoduje utlenianie witaminy C.

·        gotujmy warzywa krótko pod przykryciem tylko do pierwszej miękkości.
Niedoborów witamin i składników mineralnych w diecie możemy uniknąć  dzięki własnej uprawie (jeśli są takie możliwości), zaopatrywaniu się w warzywa i owoce u zaufanych sprzedawców, oraz dzięki właściwemu przygotowywaniu posiłków. Nie zapominajmy również o kiełkach.

Suplementy, które warto przyjmować:  https://myduolife.com/shop/categories/1,0,produkty-duolife.html

 

                                                                HelpDiet dietetyk

Komentarze

Popularne posty