W jaki sposób chronić witaminy i składniki mineralne w czasie przygotowywania żywności?
W jaki sposób chronić witaminy i składniki mineralne w czasie przygotowywania żywności?
Zarówno warzywa, owoce, jak i zioła psują się w widoczny sposób, zanim nastąpi znacząca utrata ich właściwości przeciwutleniających. Wyjątek stanowią banany i brokuły.
Aby zatrzymać ubytek witamin i składników mineralnych (których i tak jest znacznie mniej niż przed 30laty) w czasie
przygotowywania żywności, warto mieć na względzie kilka zaleceń, które dla Was
zebrałam w jedną notatkę:
· przechowujmy warzywa
właściwie, tak aby uniknąć więdnięcia i wysuszenia, co powoduje utratę witaminy
A i C,
· warzywa na sałatkę gotujmy w całości.
Krojenie i obieranie uwalnia enzymy utleniające i zwiększa powierzchnię, z
której witaminy i składniki mineralne są wypłukiwane,
· gotujmy na parze świeże
lub mrożone warzywa, aby zmniejszyć wypłukiwanie rozpuszczalnych w wodzie
witamin (z grupy B i C) i składników mineralnych,
·
unikajmy długiego
gotowania jarzyn,
·
nie stosujmy soli do
gotowania, sól niszczy tiaminę i kwas askorbinowy,
· tłuszcze
przechowujmy pod przykryciem i najlepiej w chłodnym miejscu, zapobiegniemy wtedy ich jęłczeniu, które
niszczy witaminę A,
· własnej roboty soki
owocowe i warzywne trzymajmy pod przykryciem w chłodnym miejscu, aby zapobiec
niszczeniu witaminy C. Soki najlepiej wypijać zaraz po ich wyciśnięciu.
· podczas gotowania
produktów bogatych w witaminę C unikajmy mieszania, ponieważ tlen powoduje utlenianie witaminy C.
· gotujmy warzywa krótko
pod przykryciem tylko do pierwszej miękkości.
Niedoborów witamin i składników mineralnych w diecie możemy uniknąć dzięki własnej uprawie (jeśli są takie
możliwości), zaopatrywaniu się w warzywa i owoce u zaufanych sprzedawców, oraz
dzięki właściwemu przygotowywaniu posiłków. Nie zapominajmy również o kiełkach. Suplementy, które warto przyjmować: https://myduolife.com/shop/categories/1,0,produkty-duolife.html
HelpDiet dietetyk
Komentarze
Prześlij komentarz