Kawa z żołędzi.

Żołędziówka, czyli nasza polska kawa z żołędzi.


Jakiś czas temu zetknęłam się z informacjami dotyczącymi uzyskiwania kawy z żołędzi. O dziwo kawa z żołędzi to napój spożywany od bardzo dawna i lokalnie sporządzano ją jeszcze w latach 60-tych XX wieku. A jako, że nie potrafię sobie odmówić tradycyjnej porannej kawy każdego dnia, to postanowiłam spróbować jak smakuje żołędziówka. Myślałam, że będę musiała czekać do września, aby sama sobie coś takiego przyrządzić, a tu niespodzianka, bo znalazłam ją w sklepie ze zdrową żywnością.

W skład pokazanej na zdjęciu żołędziówki wchodzi: 98,5 % prażonych żołędzi, kardamon, imbir, cynamon i goździki w różnych proporcjach.


Postanowiłam, że jeśli mi zasmakuje, to sama coś takiego zrobię. Proces przygotowania żołędziówki wymaga czasu, i odpowiedniej wiedzy, dlatego jeśli Jesteście zainteresowani podsyłam link: https://www.youtube.com/watch?v=eKjIdX_adPk&t=14s.

Napój z żołędzi wzmacnia organizm, poprawia pracę wątroby, nie podrażnia błon śluzowych żołądka i poprawia funkcjonowanie śledziony. Wypijana na czczo niweluje uczucie głodu, dlatego może być polecana dla osób, które chcą poskromić swój nadmierny apetyt. Kawa ta nie zawiera kofeiny, dlatego jest odpowiednia dla osób z nadciśnieniem tętniczym. Smak jest bardzo delikatny, lekko słodkawy z nutą korzenną i śmiało może zastąpić tradycyjną kawę.  

Więcej ciekawostek znajduje się na FB: HelpDiet w zgodzie z naturą https://www.facebook.com/HelpDiet-w-zgodzie-z-naturą-1331348956907813/
Zapraszam również do zamkniętej Grupy HelpDiet w zgodzie z naturą (FB), gdzie znajduje się mnóstwo ciekawych osób zakręconych na punkcie Jogi i lekkiej diety.


Komentarze

Popularne posty