Zielona alkalizująca surówka z czerwoną komosą ryżową.
Smaczna, pełna witamin i minerałów surówka, której przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Może być spożywana praktycznie na każdy posiłek, można ją zapakować do słoika i zabrać do pracy, lub szkoły. Poniżej zamieszczam propozycje modyfikacji, surówka jest skomponowana zgodnie z zasadami komponowania posiłków.
Potrzebne składniki:
- czerwona (może być też biała lub kolorowa) komosa ryżowa,
- sałata masłowa,
- ogórek świeży,
- ogórek kiszony (lub nie),
- papryka zielona (lub każda inna),
- seler naciowy,
- cebula (lub szczypiorek),
- oliwa z oliwek (lub inny olej tłoczony na zimno),
- przyprawy: szczypta soli, pieprz, oregano.
Przygotowanie:
Komosę ryżową gotujemy według informacji na opakowaniu (tj. ok. 25min), w tym czasie przygotowujemy surówkę. Umyte i obrane warzywa kroimy, mieszamy z wcześniej ugotowaną komosą, wszystko doprawiamy do smaku.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz