Zielona alkalizująca surówka z czerwoną komosą ryżową.


Smaczna, pełna witamin i minerałów surówka, której przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Może być spożywana praktycznie na każdy posiłek, można ją zapakować do słoika i zabrać do pracy, lub szkoły. Poniżej zamieszczam propozycje modyfikacji, surówka jest skomponowana zgodnie z zasadami komponowania posiłków.   

Potrzebne składniki:

  • czerwona (może być też biała lub kolorowa) komosa ryżowa,
  • sałata masłowa,
  • ogórek świeży,
  • ogórek kiszony (lub nie),
  • papryka zielona (lub każda inna),
  • seler naciowy,
  • cebula (lub szczypiorek),
  • oliwa z oliwek (lub inny olej tłoczony na zimno),
  • przyprawy: szczypta soli, pieprz, oregano.
* Ilość składników zależy od ilości porcji, którą zamierzamy zrobić, oraz od apetytu, więc nie podaję gramatury, bo to tak naprawdę warto przygotować na oko ;-).

Przygotowanie:

Komosę ryżową gotujemy według informacji na opakowaniu (tj. ok. 25min), w tym czasie przygotowujemy surówkę. Umyte i obrane warzywa kroimy, mieszamy z wcześniej ugotowaną komosą, wszystko doprawiamy do smaku.

Smacznego.

Komentarze

Popularne posty