RAW surówka azjatycka z sosem gruszowym - przepis.

Surówka ta może być dodatkiem do dania głównego, lub może stanowić odrębny posiłek.
 
 

Potrzebne składniki:

  • 1 kapusta pekińska,
  • 1 łyżka soli kłodawskiej,
  • 2 marchewki,
  • ćwierć pora (ok. 7-10 cm), 
  • szczypiorek,
  • 1 cm świeżego imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 gruszki,
  • sos z chili własnej roboty (1/4 strączka papryczki chili i 1 łyżka octu jabłkowego)

Przygotowanie:

Kapustę przekrajamy na cztery części i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy zimną wodą z dodatkiem soli i odstawiamy na 2 godziny, mieszając co 15 minut. Następnie kapustę odcedzamy i dodajemy do niej drobno pokrojonego pora, marchewkę pokrojoną w cienkie paseczki i szczypiorek. Obrany imbir, czosnek, gruszki, sos chili miksujemy na gładką masę. Tak przygotowany sos gruszkowy dodajemy do kapusty i dobrze wymieszaną pozostawiamy na ok. 15min.    
 
Smacznego :-)
 




 

Komentarze

Popularne posty