pasta z kurkumy - przepis
Prosty przepis na pastę z kurkumy podnoszącą odporność organizmu.
Dzisiaj mam dla Was bardzo prosty, ciekawy przepis na niesamowicie zdrową pastę z kurkumy. Właściwościami kurkumy zajmę się w osobnym wpisie. Na samym końcu wpisu zamieszczę linki, które są poświęcone zarówno paście z kurkumy, jak i samej kurkumie.
Potrzebne składniki do wykonania pasty z kurkumy na ok. 200ml
- 2,5 paczki sproszkowanej kurkumy,
- 200 ml przegotowanej wody,
- szczypta papryczki chili,
- szczypta czarnego lub kolorowego pieprzu.
Czas przygotowania: 10min.
Sposób przygotowania pasty:
Kurkumę gotujemy z wodą ok. 5-9 min, ciągle mieszając, by się nie przypaliła. W tym czasie możemy dodać albo więcej wody, albo więcej kurkumy, wszystko zależy jaką chcemy uzyskać konsystencję. W czasie gotowania i po ugotowaniu pasta i tak jeszcze zgęstnieje. Pastę przyprawiam pieprzem i papryczką chili. Całą zawartość przekładamy o słoiczka i pozostawiamy do wystygnięcia. Pastę możemy trzymać w lodówce maksymalnie 3 tygodnie.
Zastosowanie pasty z kurkumy:
- zupy, sosy, kasze, ryże,
- koktajle, owsianki,
- złote mleko - niebawem przepis znajdzie się na blogu,
- kawa :-),
- barwnik do potraw.
Filmiki źródłowe:
- https://www.youtube.com/watch?v=QOUwiW9ndqc - przygotowanie pasty z kurkumy,
- https://www.youtube.com/watch?v=UP8rRDmqMIM - synergia i kurkuma
ile dkg ma mieć paczka kurkumy ? pisze 2 paczki ale jakie ?
OdpowiedzUsuń40g wystarczy na szklankę wody
Usuń