pasta z kurkumy - przepis

Prosty przepis na pastę z kurkumy podnoszącą odporność organizmu.



Dzisiaj mam dla Was bardzo prosty, ciekawy przepis na niesamowicie zdrową pastę z kurkumy. Właściwościami kurkumy zajmę się w osobnym wpisie. Na samym końcu wpisu zamieszczę linki, które są poświęcone zarówno paście z kurkumy, jak i samej kurkumie.

Potrzebne składniki do wykonania pasty z kurkumy na ok. 200ml
  • 2,5 paczki sproszkowanej kurkumy,
  • 200 ml przegotowanej wody,
  • szczypta papryczki chili,
  • szczypta czarnego lub kolorowego pieprzu.
*** zarówno czarny pieprz, jak i papryka chili są niezbędne do poprawy i wzmocnienia procesu wchłaniania kurkuminy z kurkumy. O wzajemnej synergii składników umieszczę Wam link do filmiku - gorąco polecam. Ilość pieprzu i papryczki chili zależy od tego, jak bardzo Lubicie ostre przyprawy. Jeśli nie jesteście takimi fanami kurkumy jak ja :-) to zachęcam do zrobienia mniejszej ilości pasty na początek przygody z kurkumą.

Czas przygotowania: 10min.


Sposób przygotowania pasty:

Kurkumę gotujemy z wodą ok. 5-9 min, ciągle mieszając, by się nie przypaliła. W tym czasie możemy dodać albo więcej wody, albo więcej kurkumy, wszystko zależy jaką chcemy uzyskać konsystencję. W czasie gotowania i po ugotowaniu pasta i tak jeszcze zgęstnieje. Pastę przyprawiam pieprzem i papryczką chili. Całą zawartość przekładamy o słoiczka i pozostawiamy do wystygnięcia. Pastę możemy trzymać w lodówce maksymalnie 3 tygodnie.


Zastosowanie pasty z kurkumy:
  • zupy, sosy, kasze, ryże,
  • koktajle, owsianki,
  • złote mleko - niebawem przepis znajdzie się na blogu,
  • kawa :-),
  • barwnik do potraw.



Filmiki źródłowe:

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty