HelpDiet rozwiewa wątpliwości...

Czy herbata z cytryną może być przyczyną choroby Alzheimera?

 
HelpDiet rozwiewa wątpliwości... - Czy herbata z cytryną może być przyczyną choroby Alzheimera?

Zacznę od początku... Herbata czarna zawiera glin (aluminium) ponieważ w glebie, w której rośnie jest wiele tego pierwiastka. W miarę wzrostu krzew herbaciany przyswaja coraz więcej glinu z gleby i gromadzi go. Im starsza herbata, tym więcej aluminium ma skumulowanego. Ale czy to znaczy, że z tego powodu należy unikać herbaty? Odpowiedź brzmi: NIE.

Już śpieszę z wyjaśnianiem.
Ważne: aluminium zawarte w liściach nie jest rozpuszczalne w wodzie (nawet w wysokiej temperaturze) - czyli po zaparzeniu glin zostaje w liściach i nie przedostaje się do naparu. Nieprawdą jest, że napar z herbaty i cytryna to już mieszanka przyczyniająca się do powstawania choroby Alzheimera. Kiedy przygotujemy napar z herbaty liściastej, i gdy wyciągniemy fusy z gotowego naparu, to cały glin usuniemy wraz z nimi. Po dodaniu cytryny do gotowego naparu nie mają miejsca już żadne szkodliwe reakcje.

Problem pojawia się, gdy łączymy fusy z kwasem cytrynowym (niezależnie czy to będzie świeża cytryna, czy inne cytrynki w płynie), który wiąże aluminium wyciągając go z liści - tak właśnie powstaje cytrynian glinu. Rozpuszczalny w wodzie cytrynian gliniu bardzo łatwo wchłania się w naszym organizmie. Odkłada się w mózgu i po długich latach powoduje chorobę Alzheimera.

Wniosek jest prosty: musimy unikać kontaktu liści z cytryną, a wszystko będzie dobrze. Myślę, że powyższe wyjaśnienie rozwiało wątpliwości... Czysty napar z herbaty bez fusów możemy pić z dodatkiem cytryny nie obawiając się choroby Alzheimera.

 
 

Komentarze

Popularne posty