Wegański piątek dla każdego...

Wegański piątek dla każdego... - oczyszczanie, regeneracja i odżywianie organizmu.


Witajcie Kochani :-)...

Dzisiaj mam dla Was propozycję wprowadzenia wegańskiego piątku. W tym wpisie Znajdziecie odpowiedzi na poniższe pytania:
  • Do kogo kieruję tą inicjatywę? 
  • Skąd taki pomysł? 
  • Jak wyglądają aspekty zdrowotne tego typu zmian?
  • Skąd czerpać pomysły na wegańskie dania.
W naszej kulturze jest dość powszechna tradycja bezmięsnego piątku, co moim zdaniem jest w pełni uzasadnione i potrzebne naszemu organizmowi. Moja propozycja wegańskiego piątku  skierowana jest szczególnie do osób, które na co dzień spożywają mięso, a są otarte na nowe smaki. I tu od razu chcę podkreślić, że  jeśli ktoś nie jest zainteresowany tematem, to pewnie nic ciekawego tu nie znajdzie.

Pomysł na wegańskie piątki wynika z moich obserwacji, z analizy ankiet żywieniowych, które aż kipią od nadmiaru białka pochodzenia zwierzęcego, które zakwasza i obciąża organizm. Jeśli każdego dnia jemy to samo np. kotlety, kurczaki, jajka... to nie ma miejsca na inne wartościowe produkty bogate nie tyko w białko, ale i w witaminy, makro- i mikroelementy. Myślę, że warto się nad tym zastanowić. Jeśli raz w tygodniu nie zjesz żadnego produktu pochodzenia zwierzęcego to na pewno nic Ci się nie stanie!

A teraz kilka aspektów zdrowotnych, które warto poznać decydując się na wegański piątek, czyli plusy:
  • odkrywanie nowych smaków, które pobudzają kubki smakowe, 
  • dostarczenie większej ilości błonnika, który wchłania toksyny, tym samym oczyści organizm i poprawi poprawę perystaltyki jelit - temat błonnika jest powszechnie znany dlatego w tym wpisie się tym nie zajmuję,
  • odpoczynek dla całego organizmu poprzez dostarczanie produktów wartościowych dla zdrowia, ale lekkostrawnych (odciążenie wątroby i nerek od nadmiaru białka),
  • wzbogacenie diety w produkty, które nie są na co dzień spożywane, bo nie ma na nie miejsca, np. kasze, nasiona roślin strączkowych, orzechy, pestki, czy też zwiększenie ilości warzyw i owoców. 
  • dostarczenie organizmowi większej ilości witamin i minerałów z pokarmów roślinnych,
  • zmniejszenie przyjmowania hormonów i antybiotyków występujących w mięsie.
*** przykładów można mnożyć, ale powyższe wydają mi się najistotniejsze.

Podsumowując..., chcę jeszcze raz podkreślić, że jeden dzień bez produktów pochodzenia zwierzęcego jeszcze u nikogo nie wywołał deficytów białkowych, ale może pomóc w oczyszczaniu, regeneracji i odżywianiu organizmu. Jeśli ta idea Ci się spodobała, to zachęcam do tego typu zmian, i nie musi to być piątek, wystarczy, że zrobisz to raz w tygodniu dla siebie.

Pomysłów na wegańskie dania jest mnóstwo na YouTube, są to proste i smaczne przepisy dla początkujących i nie tylko. Na tym blogu też znajdują się przepisy kulinarne i propozycje dań. Również na moim profilu na FB:  HelpDiet w zgodzie z naturą znajdziecie inspiracje kulinarne, np. na pieczywo gryczane, pasty (z awokado, ajvar), smoothie itp... 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty