Przepis na domowy ajwar
Domowy ajvar
Potrzebne składniki na ok. 650 ml
- 3 średnie bakłażany,
- 3 duże czerwone papryki,
- ok. 7cm cukinii (nie jest to konieczne, ja dodałam, bo mi został kawałek),
- 1/2 papryczki chili,
- 6 ząbków czosnku,
- 1 łyżka stołowa octu jabłkowego
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek.
- przyprawy: sól kłodawska, pieprz czarny, szczypta kurkumy.
Przygotowanie:
Umyte i oczyszczone papryki kroimy na 4 części, bakłażany kroimy na ok. 1,5 cm plastry. Czosnek pozostawiamy w łupinach. Papryki, bakłażany i czosnek, oraz papryczkę chili umieszczamy na papierze i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piokarnika Czas pieczenia to ok.40-60 min, zależy od wielkości warzyw, chodzi o to, by skóra papryki zciemniała i była łatwa w ściągnięciu. Ciepłe upieczone warzywa umieszczamy w misce pod przykryciem do przestygnięcia. Wszystko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, następnie blendujemy z oliwą, octem jabłkowym i przyprawami. W niektórych przepisach jest podana informacja o ponownym podgrzaniu pasty - ja tego już nie robię, bo dodaję oliwy z oliwek w celu przedłużenia trwałości pasty.
Zapewniam Was, że taka pasta w połączeniu z pieczywem gryczanym domowej roboty długo w lodówce nie postoi ;-).
Smacznego :-)
Komentarze
Prześlij komentarz