Jesienna surówka podnosząca odporność - przepis.



Dzisiaj z okazji pierwszego dnia astronomicznej jesieni przygotowałam dla Was przepis na surówkę z czerwonej kapusty mojego pomysłu. Przyznam szczerze, że był to eksperyment smaków, ale bardzo udany, bo smaczny i bardzo zdrowy. Ten rodzaj surówki może być dodatkiem do obiadu, ale też świetnie sprawdza się jako osobne danie, np. na drugie śniadanie, do pracy, czy szkoły. Spróbujcie sami :-).

Potrzebne składniki:
  • 1/2 główki czerwonej kapusty,
  • 1 duża marchew,
  • 1 czerwona cebula,
  • ok. 1cm świeżego imbiru,
  • 1 łyżka stołowa miodu,
  • sok z 1/2 cytryny, lub łyżka octu jabłkowego,
  • szczypta soki kłodawskiej,
  • pieprz czarny,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • orzechy laskowe, lub włoskie,
  • listki kolendry, lub nać pietruszki do dekoracji.
Przygotowanie:

Kapustę i marchewkę trzemy na tarce na najgrubszych oczkach, kroimy w kosteczkę cebulę, imbir ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Wymieszane składniki doprawiany miodem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, oliwą, i dekorujemy natką pietruszki oraz posypujemy orzechami.

Smacznego :-)

Zapraszam na FB: HelpDiet w zgodzie z naturą.

Komentarze

Popularne posty