Jesienna surówka podnosząca odporność - przepis.
Dzisiaj z okazji pierwszego dnia astronomicznej jesieni przygotowałam dla Was przepis na surówkę z czerwonej kapusty mojego pomysłu. Przyznam szczerze, że był to eksperyment smaków, ale bardzo udany, bo smaczny i bardzo zdrowy. Ten rodzaj surówki może być dodatkiem do obiadu, ale też świetnie sprawdza się jako osobne danie, np. na drugie śniadanie, do pracy, czy szkoły. Spróbujcie sami :-).
Potrzebne składniki:
- 1/2 główki czerwonej kapusty,
- 1 duża marchew,
- 1 czerwona cebula,
- ok. 1cm świeżego imbiru,
- 1 łyżka stołowa miodu,
- sok z 1/2 cytryny, lub łyżka octu jabłkowego,
- szczypta soki kłodawskiej,
- pieprz czarny,
- łyżka oliwy z oliwek,
- orzechy laskowe, lub włoskie,
- listki kolendry, lub nać pietruszki do dekoracji.
Kapustę i marchewkę trzemy na tarce na najgrubszych oczkach, kroimy w kosteczkę cebulę, imbir ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Wymieszane składniki doprawiany miodem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, oliwą, i dekorujemy natką pietruszki oraz posypujemy orzechami.
Smacznego :-)
Zapraszam na FB: HelpDiet w zgodzie z naturą.
Komentarze
Prześlij komentarz