Ogórki małosolne z liśćmi słonecznika...

Ogórki małosolne z liśćmi słonecznika...


Uwielbiam ogórki małosolne... tym razem zrobiłam je dość pikantne, z dużą ilością liści owocowych, ziół i nie tylko...

Potrzebne składniki:
  • ogórki,
  • papryka chili,
  • korzeń i liście chrzanu,
  • czosnek,
  • koper,
  • zioła: bazylia, lubczyk,
  • liście maliny, wiśni, porzeczki i słonecznika.
  • sól niejodowana,
  • woda.
Nie podaję proporcji składników, ponieważ jest to zbędne, warto dobierać składniki intuicyjnie, lub jak kto woli na wyczucie. Ja kiedy robię ogórki małosolne, to po prosu idę do ogrodu i zbieram liście, które właśnie przyszły mi na myśl, w takich ilościach, by nic mi nie zostało. Tym właśnie sposobem powstają moje nowe przepisy, i stąd właśnie w słoiku z ogórkami małosolnymi znalazły się liście słonecznika (2 liście na trzylitrowy słój).


Wykonanie:
  1. Przygotowujemy zalewę, czyli do wrzątku dodajemy sól niejodowaną w proporcji jedna łyżka stołowa soli na litr wody.
  2. Myjemy ogórki, paprykę chili i liście, obieramy chrzan, czosnek, szykujemy koper.
  3. Przygotowane składniki układamy warstwami np. na dnie układamy liście, ogórki, czosnek, chrzan..., warto warstwy ogórków, papryki i chrzanu przekładać liśćmi.
  4. Wypełniony słoik zalewam przestygniętą zalewą i gotowe.
  5. Odstawiamy na około 3-5 dni.  
Smacznego :-)

Komentarze

Popularne posty