Ogórki małosolne z liśćmi słonecznika...
Ogórki małosolne z liśćmi słonecznika...
Uwielbiam ogórki małosolne... tym razem zrobiłam je dość pikantne, z dużą ilością liści owocowych, ziół i nie tylko...
Potrzebne składniki:
- ogórki,
- papryka chili,
- korzeń i liście chrzanu,
- czosnek,
- koper,
- zioła: bazylia, lubczyk,
- liście maliny, wiśni, porzeczki i słonecznika.
- sól niejodowana,
- woda.
Wykonanie:
- Przygotowujemy zalewę, czyli do wrzątku dodajemy sól niejodowaną w proporcji jedna łyżka stołowa soli na litr wody.
- Myjemy ogórki, paprykę chili i liście, obieramy chrzan, czosnek, szykujemy koper.
- Przygotowane składniki układamy warstwami np. na dnie układamy liście, ogórki, czosnek, chrzan..., warto warstwy ogórków, papryki i chrzanu przekładać liśćmi.
- Wypełniony słoik zalewam przestygniętą zalewą i gotowe.
- Odstawiamy na około 3-5 dni.
Komentarze
Prześlij komentarz