RAW przepis
Surowe spaghetti z cukinii z sosem z nerkowców...
Jeśli ktoś z Was jeszcze nie jadł tego spaghetti, to naprawdę polecam, bo jest pyszne, bardzo zdrowe i proste w przygotowaniu. Przyznam szczerze, że pierwszy raz kiedy się spotkałam z tym przepisem to podeszłam do niego bardzo sceptycznie, ale moja ciekawość wygrała, spróbowałam i nie żałuję, bo ta potrawa na stałe zagościła w moim jadłospisie.
Potrzebne składniki:
- średnia cukinia,
- 2 ząbki czosnku,
- 100g orzechów nerkowca,
- 1/2 limonki,
- łyżka stołowa oliwy z oliwek,
- świeże zioła: bazylia, majeranek, lubczyk,
- sól kłodawska, pieprz czarny - do smaku,
- woda.
- Orzechy nerkowca namaczamy w przegotowanej wodzie na ok. 3godz,
- Obieramy ze skóry cukinię i myjemy ją.
- Jeśli nie mamy specjalnej maszynki do robienia makaronów z warzyw, to wystarczy szeroka obieraczka, którą szatkujemy plastry do momentu, gdy zobaczymy pestki (wtedy przestajemy) - i tak ze wszystkich stron. Środki wykorzystamy do surowej surówki.
- Poszatkowane paski kroimy na cienkie plasterki i układamy na talerzu.
Przygotowanie sosu:
- Odsączone orzechy nerkowca, czosnek, oliwę, zioła i przyprawy miksujemy z sokiem z limonki na gładką masę.
- Powoli dolewamy przegotowaną wodę aż do momentu otrzymania gęstego sosu - warto co jakiś czas próbować sos, aby go za bardzo nie rozcieńczyć.
- Spaghetti z cukinii polewamy sosem i dekorujemy bazylią, lub natką pietruszki.
Do jednej średniej cukinii zazwyczaj zużywam połowę sosu, który zrobię, resztę zostawiam na następny dzień, wszystko zleży od wielkości cukinii i mojego apetytu. Pamiętajcie, że do sosu można używać różnych ziół, po prostu warto eksperymentować. Jak do tej pory za każdym razem wychodzi mi inny sos w zależności na jakie zioła miałam akurat ochotę. Życzę smacznego :-)
Komentarze
Prześlij komentarz