RAW przepis

Surowe spaghetti z cukinii z sosem z nerkowców...



Jeśli ktoś z Was jeszcze nie jadł tego spaghetti, to naprawdę polecam, bo jest pyszne, bardzo zdrowe i proste w przygotowaniu. Przyznam szczerze, że pierwszy raz kiedy się spotkałam z tym przepisem to podeszłam do niego bardzo sceptycznie, ale moja ciekawość wygrała, spróbowałam i nie żałuję, bo ta potrawa na stałe zagościła w moim jadłospisie.


Potrzebne składniki:
  • średnia cukinia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100g orzechów nerkowca,
  • 1/2 limonki,
  • łyżka stołowa oliwy z oliwek,
  • świeże zioła: bazylia, majeranek, lubczyk,
  • sól kłodawska, pieprz czarny - do smaku,
  • woda.
Sposób przygotowania makaronu spaghetti z cukinii:
  1. Orzechy nerkowca namaczamy w przegotowanej wodzie na ok. 3godz,
  2. Obieramy ze skóry cukinię i myjemy ją.
  3. Jeśli nie mamy specjalnej maszynki do robienia makaronów z warzyw, to wystarczy szeroka obieraczka, którą szatkujemy plastry do momentu, gdy zobaczymy pestki (wtedy przestajemy) - i tak ze wszystkich stron. Środki wykorzystamy do surowej surówki.
  4. Poszatkowane paski kroimy na cienkie plasterki i układamy na talerzu.  


Przygotowanie sosu:
  1. Odsączone orzechy nerkowca, czosnek, oliwę, zioła i przyprawy miksujemy z sokiem z limonki na gładką masę.
  2. Powoli dolewamy przegotowaną wodę aż do momentu otrzymania gęstego sosu - warto co jakiś czas próbować sos, aby go za bardzo nie rozcieńczyć. 
  3. Spaghetti z cukinii polewamy sosem i dekorujemy bazylią, lub natką pietruszki.


Do jednej średniej cukinii zazwyczaj zużywam połowę sosu, który zrobię, resztę zostawiam na następny dzień, wszystko zleży od wielkości cukinii i mojego apetytu. Pamiętajcie, że do sosu można używać różnych ziół, po prostu warto eksperymentować. Jak do tej pory za każdym razem wychodzi mi inny sos w zależności na jakie zioła miałam akurat ochotę. Życzę smacznego :-)


Komentarze

Popularne posty