Najczęstsze błędy żywieniowe...

Lista najczęstszych błędów żywieniowych popełnianych przez podopiecznych HelpDiet...

 
 


Dzisiaj przygotowałam dla Was kilkanaście najczęstszych błędów żywieniowych, które mogą się przyczyniać do nadmiernego gromadzenia tkanki tłuszczowej, do złego samopoczucia, do niestrawności i chorób dietozależnych. Poniższa lista z pewnością nie wyczerpuje wszystkich problemów, ponieważ każdy z nas jest inny i przyczyn może być znacznie więcej. Lista bazuje na moich obserwacjach i pracy z osobami chorymi na różne schorzenia, najczęściej są to osoby z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi, osoby chore na cukrzycę, insulinooporność, nadczynność i niedoczynność tarczy, osoby z nadwagą i otyłością, chorzy na nowotwory i osoby mające problemy z układem pokarmowym, oraz dzieci chore na padaczkę lekooporną.

Lista najczęstszych błędów żywieniowych powstała z myślą o osobach, które chcą rozpocząć wprowadzanie zdrowych nawyków żywieniowych.
Wyeliminowanie poniższych błędów żywieniowych to pierwszy krok, który warto zrobić, by poczuć się lepiej. Zachęcam do lektury i być może do korekty swoich dotychczasowych przyzwyczajeń.

Do najczęściej popełnianych błędów żywieniowych zaliczyć można:
  • Zbyt częste spożywanie posiłków i ciągłe żucie np. gumy, cukierków,
  •  Niewłaściwie komponowane posiłki,
  • Obciążające i ciężkostrawne posiłki,
  • Śniadanie obfite w węglowodany (cukry proste, laktozę, fruktozę) np. pieczywo pszenne, płatki śniadaniowe,
  • Zbyt późno spożywana kolacja,
  • Popijanie w czasie posiłków i rozcieńczanie soków trawiennych,
  • Spożywanie zbyt dużej ilości produktów przetworzonych,
  • Zbyt duża ilość produktów zawierających węglowodany proste (cukry): słodycze, słodkie napoje...
  • Nadmierne spożywanie fruktozy pochodzącej z owoców,
  •  Nieświadome spożywanie produktów źle tolerowanych lub alergizujących (np. nietolerancja laktozy, glutenu, jajek...)
  • Brak nawyków czytania etykiet na opakowaniach produktów,
  • Nieuzasadniony lęk przed tłuszczem,
  • Nieprawidłowa obróbka wstępna i termiczna produktów np. grube obieranie warzyw, rozgotowywanie potraw, poddawanie tłuszczów roślinnych wysokiej temperaturze.
Jest to ogólna lista najczęstszych błędów żywieniowych, którą w najbliższym czasie, czyli po świętach będę rozwijać i postaram się uargumentować dlaczego warto dane przyzwyczajenie zmienić i jak to można zrobić. A teraz skoncentrujcie  się na przygotowywaniu rodzinnych Świąt Wielkanocnych.
                           
                              HelpDiet dietetyk
           

Komentarze

Popularne posty