Dlaczego warto jeść sery żółte i pleśniowe?
Dlaczego warto jeść sery żółte i pleśniowe? Jak wybrać dobrej jakości ser?
Sery żółte i pleśniowe (dobrej jakości) są źródłem wartościowego tłuszczu (30-40g/100g) i pełnowartościowego białka (ok.40g/100g), oraz składników mineralnych(przede wszystkim wapń, sód, fosfor). Wapń pochodzący z sera żółtego jest znacznie lepiej przyswajalny niż z mleka (osobny temat). Korzystne dla zdrowia bakterie i enzymy znajdujące się w serach pomagają strawić nam ten produkt i przyswoić wapń. Sery pleśniowe są bogactwem folianów. Osoby cierpiące na nadciśnienie powinny spożywać mniejsze ilości tego produktu i najlepiej, żeby towarzyszyły im np. pomidory. Za to osoby aktywne fizycznie nadmiar sodu szybko wypocą podczas ćwiczeń. Kobiety w ciąży i karmiące również śmiało mogą jeść sery, z tym, że z mleka pasteryzowanego. Osoby będące na diecie redukcyjnej powinny wiedzieć, że przybieraniu na wadze winne są przede wszystkim węglowodany, a nie tłuszcze!
Na co zwracać uwagę wybierając dobrej jakości ser?
Odpowiedni skład: wyprodukowany z mleka pasteryzowanego, konserwowany lizozymem lub podpuszczką. Sery konserwowane azotanem sodu i azotanem potasu od razu odkładamy! Skumulowanie tych azotanów w organizmie zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory.
Cena - tanie sery są wyrobami seropodobnymi, zastosowane tam tłuszcze są pochodzenia roślinnego i są źródłem kwasów tłuszczowych typu trans.
Komentarze
Prześlij komentarz