Dieta wegetariańska (laktoowowegetarianizm) wg HelpDiet
Dieta wegetariańska (laktoowowegetarianizm) wg HelpDiet
I część
Przyznam szczerze, że długo się zabierałam do napisania tego wpisu, ponieważ kwestie dotyczące spożywania, bądź niespożywania mięsa są tematem trudnym nie tylko jeśli chodzi o szeroko pojęte zdrowie fizyczne, ale również energetyczne i/ albo przede wszystkim etyczne. Jeśli chodzi o względy etyczne to pozwólcie, że na razie tą kwestię pozostawię dla siebie. Znam osoby, które były zagorzałymi fanami potraw mięsnych, a jakimś dziwnym trafem od początku tego roku odrzuciły mięso twierdząc, że im to mięso po prostu bardzo mocno nie smakuje. Czemu tak się stało? Same nie potrafią tego w logiczny sposób wytłumaczyć. Może i wam coś takiego się przydarzyło, albo też komuś w waszym otoczeniu?
W dzisiejszym wpisie postaram się odpowiedzieć na pytanie: Czy dieta wegetariańska jest zdrowa, czy też nie, oraz co należy wziąć pod uwagę przechodząc na wegetarianizm? Jako dietetyk powiem tak, dobrze skomponowana dieta wegetariańska jest bardzo zdrowa, ale pod pewnymi warunkami. Poniżej podam kilka istotnych kwesti, na które warto zwrócić uwagę przechodząc na dietę wegetariańską (dotyczy to osób dorosłych - organizm rozwinięty, po okresie dojrzewania).
Oto najważniejsze kwestie:
- pierwsza i najważniejsza kwestia to zadbanie o wystarczającą ilość i jakość białka (aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm nie może syntetyzować samodzielnie, więc muszą być dostarczane w pożywieniu), o właściwe skomponowanie posiłku, który dostarczy nam komplet aminokwasów, których nasz organizm niestety sam nie jest w stanie wyprodukować, a jak wiecie bez wystarczającej ilości i jakości kompletu aminokwasów organizm będzie niedożywiony, układ odpornościowy osłabnie, pojawią się zaburzenia hormonalne, enzymatyczne...
- spożywanie przetworów mlecznych, o ile są dobrze tolerowane, oraz jajek w pełni może zastąpić mięso,
- jakość spożywanych produktów w dobrze skomponowanych posiłkach musi być najlepsza, wolna od środków chemicznych (w tym herbicydów i pestycydów) i GMO - jak w każdej zdrowej diecie,
- również ten sposób żywienia powinien być oparty na produktach o minimalnym przetworzeniu, ale posiłki powinny być lekkostrawne - bo nie każdy z nas może sobie pozwolić na spożywanie tylko surowych pokarmów z racji różnych schorzeń i niedomagań układu pokarmowego,
- z nasion strączkowych warto wcześniej pozbyć się substancji antyodżywczych,
- warto do diety wprowadzić na stałe nasiona, orzechy i pestki, oraz wszelkiego rodzaju kiełki,
- kasze, zwłaszcza te bezglutenowe, to równie ważne produkty jak nasiona roślin strączkowych,
- grzyby cenne w minerały, białko, błonnik, to bardzo wartościowe pokarmy, które są moim zdaniem niedoceniane,
- zadbajmy o różnorodność dań w jadłospisie, jest wiele smacznych i ciekawych przepisów kulinarnych w Internecie - zachęcam do szukania i przekształcania znalezionych przepisów, systematycznie będę Wam wypróbowane przepisy podsyłać,
- nie zapominajmy o tłuszczach roślinnych dobrej jakości tłoczonych na zimno ( nie poddawajmy ich obróbce termicznej!), warto wprowadzić do diety olej kokosowy,
- zadbajmy o odpowiednią florę bakteryjną całego przewodu pokarmowego,
- unikajmy cukrów prostych pochodzących ze słodyczy,
- ograniczmy nadmierne spożycie fruktozy, która przyczynia się między innymi do stłuszczenia wątroby,
- ekspozycja na słońce zapewni nam dodatkowe ilości witaminy D...
Jutro kolejna część dotycząca wegetarianizmu. Znajdziecie tam między innymi:
- Jak powinien wyglądać właściwie skomponowany pod względem aminokwasów posiłek,
- Tabelę aminokwasów egzogennych, ich znaczenie oraz źródła.
- Przepis na smaczny, zdrowy i pełnowartościowy obiad wegetariański.
Jeśli wpis jest dla Ciebie wartościowy, to daj mi i swoim znajomym o tym znać.
HelpDiet dietetyk
HelpDiet - dietetyk Joanna Czarnecka - Baran, tel. 796 141 689, mail: helpdiet@poczta.pl,
FB: HelpDiet w zgodzie z naturą.
Komentarze
Prześlij komentarz