Bazylia - roślina na parapecie i balkonie...
Bazylia - roślina na parapecie i balkonie HelpDiet dietetyk
Świeże liście stosowane są w kuchni gruzińskiej, ormiańskiej i azerbejdżańskiej jako składnik narodowych potraw, dodawane do sałat, sosów, zup, dań mięsnych i serów. Suche liście potłuczone na proszek mają przyjemny kwaskowaty smak i razem z innymi dodatkami korzennymi służą jako przyprawa do sosów, marynat, dań mięsnych, rybnych i warzywnych.
Bazylia zmieszana z rozmarynem zastępują pieprz. Liście są cennym źródłem karotenu i rutyny. Bazylię można uprawiać jak roślinę miododajną. W krajach tropikalnych zastosowanie praktyczne bazylia znajduje w postaci naparu przy stanach gorączkowych, przeciw trądowi, nieżytowi nosa.
HelpDiet dietetyk
HelpDiet - dietetyk Joanna Czarnecka - Baran, tel. 796 141 689, mail: helpdiet@poczta.pl,
FB: HelpDiet w zgodzie z naturą.
Komentarze
Prześlij komentarz