Bazylia - roślina na parapecie i balkonie...

Bazylia - roślina na parapecie i balkonie  HelpDiet dietetyk



 
Bazylia liczy około 150 gatunków i jest rośliną roczną. Bazylia pospolita jest rośliną ciepłolubną i światłolubną.

Świeże liście stosowane są w kuchni gruzińskiej, ormiańskiej i azerbejdżańskiej jako składnik narodowych potraw, dodawane do sałat, sosów, zup, dań mięsnych i serów. Suche liście potłuczone na proszek mają przyjemny kwaskowaty smak i razem z innymi dodatkami korzennymi służą jako przyprawa do sosów, marynat, dań mięsnych, rybnych i warzywnych.




Bazylia zmieszana z rozmarynem zastępują pieprz. Liście są cennym źródłem karotenu i rutyny. Bazylię można uprawiać jak roślinę miododajną. W krajach tropikalnych zastosowanie praktyczne bazylia znajduje w postaci naparu przy stanach gorączkowych, przeciw trądowi, nieżytowi nosa.

 

 
Bazylia w kuchni HelpDiet zajmuje jedno z głównych miejsc na parapecie. Dodaję ją do wszelkich surówek, zup (pomidorowa w szczególności), towarzyszy mi w sałatkach z dodatkiem dobrej jakości twardych i dojrzewających serów.



HelpDiet dietetyk




HelpDiet - dietetyk Joanna Czarnecka - Baran, tel. 796 141 689, mail: helpdiet@poczta.pl,

FB: HelpDiet w zgodzie z naturą.
 





Komentarze

Popularne posty