INTERPRETACJA WYNIKÓW KRZYWEJ CUKROWEJ I KRZYWEJ INSULINOWEJ

INTERPRETACJA WYNIKÓW KRZYWEJ CUKROWEJ I KRZYWEJ INSULINOWEJ

 


We właściwie funkcjonującym organizmie cukier najpierw wzrasta i później spada (do tego poziomu na czczo, ale nie poniżej), to samo dzieje się z poziomem insuliny (wzrasta i spada), żeby po dwóch godzinach wróciła do normy (25).
Gdy spoczynkowy poziom insuliny jest dwupunktowy (12-13) to oznacza, że nasz organizm już od rana jest nastawiony na odkładanie tkanki tłuszczowej. Jeśli insulina wzrasta do 50, czy wyżej to nie jest problem, ale gdy nie spada jest to niepokojące. Musimy sobie uświadomić, że wysoki poziom insuliny stanowi poważy problem z odchudzaniem.
Jeśli poziom cukru się nie podnosi, oznacza to, że mamy do czynienia ze zwiększonym wychwytem cukru przez insulinę, która cały cukier dostarcza komórkom tłuszczowym (przybieranie na wadze), a nie mięśniom, czy komórkom nerwowym w mózgu. Czując zmęczenie próbujemy postawić się na nogi jedząc coś słodkiego lub kanapkę i tak cały proces się powtarza (wysoki poziom insuliny cały czas się utrzymuje) - tworzy się błędne koło, które ciężko powstrzymać.
 
Pamiętajmy, że jeśli poziom insuliny nie spadnie, a my jemy co 2-3, a nawet co 4 godziny, to antagonistyczny hormon glukagon spalający tkankę tłuszczową nie będzie miał możliwości pełnić swoją funkcję, a nagromadzona tkanka tłuszczowa nie ulegnie wykorzystaniu.
 
Powyższe zdjęcie niestety nie daje obrazu tempa spadku/wzrostu poziomu glukozy i insuliny. Z wyników badań wiadomo, że poziom insuliny jest bardzo wysoki. Proszę pamiętać, że wykonanie tego badania najczęściej jest odpłatne, ale bardzo pomocne przy opracowywaniu indywidualnej diety.
 
 
Osoby z insulinoopornością mimo, że mają nadwagę, lub są bardzo otyłe, wbrew pozorom ich organizm jest niedożywiony. W insulinooporności najważniejszą kwestią jest zmiana diety.
 

Komentarze

Popularne posty