Dieta rozdzielna i komponowanie posiłków.

Dieta rozdzielna i komponowanie posiłków.  

 

Czy jestem zwolenniczką diety rozdzielnej? Z całą odpowiedzialnością odpowiadam: Tak.

Przed poddaniem ocenie słuszności diety rozdzielnej najpierw zastosuj się do jej zaleceń przez min.4 tygodnie.

 
Istotne znaczenie prawidłowego komponowania posiłków i planowania jadłospisu.
W dzisiejszych czasach mamy dostęp do różnorodnej żywności pochodzenia zarówno roślinnego jak i zwierzęcego. Znam wiele osób, które wydają bardzo dużo pieniędzy na dobrej jakości produkty, a mimo to cierpią na nadwagę, cukrzycę, choroby układu pokarmowego, alergie i nietolerancje pokarmowe, oraz anemię i inne schorzenia o podłożu autoimmunologicznym. Dlaczego tak się dzieje i jaki jest powód takiego stanu rzeczy? Problem może polegać na tym, by z tej całej różnorodności wybrać to, co naprawdę jest dla nas pożyteczne, coś co nam będzie służyć.
Jednym z najpoważniejszych błędów jakie popełniają ludzie jest pogląd, że maksymalnie urozmaicone pod względem doboru produktów pożywienie może utrzymać organizm we właściwej równowadze, bez niedoborów witamin i minerałów, oraz chorób (w tym anemii).
Przeanalizujmy przeciętny obiad Polaka: jemy zupę, mięso z ziemniakami, potem popijamy sokiem, do tego zjadamy pomarańczę lub banana. Często zapominamy, że  każdy z tych produktów wymaga różnego czasu do trawienia i potrzebuje różnych enzymów trawiennych. Mieszając wszystko razem w żołądku tworzy się mieszanka nie do strawienia. Pierwsze są trawione owoce, w wyniku trawienia powstaje alkohol i kwas octowy (trucizny). Mieszanka ziemniaków z mięsem tworzy kolejną silnie trujące substancje. Wszystko to znajduje się w żołąku, gdzie jest ciemno i ciepło - wino domowej roboty gotowe. Nic w tym dziwnego, że po takim posiłku pojawiają się gazy, bóle żołądka, ociężałość, senność. Pożywienie gnije w żołądku z powodu nieprawidłowego komponowania posiłków, tworzy się siarkowodór, indol, fenol - to bardzo silne trucizny, z którymi organizm nie może sobie w pełni poradzić i zneutralizować. To wszystko może wywołać takie choroby jak schorzenia serca, nadciśnienie tętnicze, miażdżycę tętnic, insulinooporność, cukrzycę, zakrzepowe zapalenie żył, astmę, alergie, nietolerancje pokarmowe i wiele innych poważnych chorób.
Wszystkie produkty można podzielić na: białka, węglowodany, tłuszcze, warzywa i owoce.
Zasady spożywania tych produktów opisuję poniżej.
 Zasady łączenia białek z innymi produktami spożywczymi:
warzywa + mięso gotowane/ smażone/duszone/mielone,
warzywa + drób,
warzywa + sery podpuszczkowe,
warzywa + jajka gotowane na miękko, jajecznica, omlet,
warzywa + orzechy,
warzywa + gotowane nasiona roślin strączkowych,
Inne uwagii:
1.      tłuszcze spowalniają o 2-3h procesy trawienia białek,
2.      towarzystwo zielonych warzyw pomaga trawić białko, najlepiej jeśli są to ogórki kiszone, pomidory, kabaczek, cukinia, szczypior, kiełki,
3.      dobrze jest przyjąć zasadę nie mieszania jednego rodzaju białka z innym białkiem. Każdy rodzaj białka należy jeść oddzielnie: jeden rodzaj białka w jednym posiłku np. tylko mięso, lub tylko drób, lub tylko ser, lub tylko jajko,
4.      produkty białkowe najlepiej jeść rano (I śniadanie),
5.      najlepsze metody przyrządzania mięsa to pieczenie w piekarniku (w brytfance w sosie własnym), pieczenie na grillu elektrycznym, smażenie na smalcu, oleju kokosowym, maśle klarowanym, gotowanie na parze lub w wodzie,
6.      nie należy mięsa przyprawiać np. sokiem z cytryny, czy spożywać w asyście owoców ponieważ wszystkie kwasy znajdujące się w owocach przeszkadzają w wydzielaniu soków żołądkowych i powodują gnicie w układzie pokarmowym.
7.      mieszanka mięsa z ziemniakami skutkuje wytwarzaniem się w żołądku silnej substancji trującej - solaniny, która oddziałuje na system nerwowy podobnie jak środek nasenny, dlatego po zjedzeniu mięsa z ziemniakami jesteśmy zmęczeni, osłabieni, senni.
 
Zasady spożywania węglowodanów:

owoce najlepiej jeść osobno ewentualnie z olejem kokosowym
warzywa można łączyć ze wszystkimi poziomami z piramidy, tylko nie z owocami.

Inne uwagii:
1.      kasze i inne produkty skrobiowe powinny być spożywane oddzielnie od mięsa, drobiu, ryb, jaj, żółtego sera, twarogu (tzn. pokarmów białkowych),
2.      trawienie skrobi rozpoczyna się już w jamie ustnej, dlatego produkty skrobiowe należy dokładnie przeżuć,
 Zasady spożywania tłuszczów:
warzywa + tłuszcze,
białka + tłuszcze

Podział tłuszczów:
1.      tłuszcze zwierzęce: masło, śmietana, smalec,
2.      tłuszcze roślinne: oleje roślinne, oliwa z oliwek, orzechy, nasiona, pestki.

Inne uwagii:
1.      szczególnie szkodliwe jest smażenie na olejach roślinnych, ponieważ pod wpływem temperatury oleje rozkładają się i zamieniają w związki toksyczne,
2.      jeśli chcemy usmażyć mięso na jakimś tłuszczu warto wybrać smalec, olej kokosowy (rafinowany do wieprzowiny, nierafinowany do drobiu).
 
Zasady spożywania owoców:
·         najlepiej spożywać oddzielnie od innych produktów - po połączeniu z innymi produktami powodują fermentację.
Najlepsze połączenia owoców:
wiśnie + morele,
wiśnie + morele + śliwki,
brzoskwinie + morele,
jabłka + winogrona,
melony należy spożywać osobno.

Inne uwagi:
1.      owoców najlepiej nie spożywać między posiłkami, ale jako inny posiłek po odpowiedniej przerwie, lub w niewielkiej ilości na 30-60min przed posiłkiem,
2.      owoców cytrusowych nie należy łączyć z cukrem lub miodem,
3.      dodawanie cukru do owoców w przetworach jest zbędne.
*** treści tego wpisu będą co jakiś czas uaktualniane.  
 
Właściwe łączenie produktów w diecie.

Tabela łączenia produktów w odniesieniu do piramidy  HelpDiet dietetyk



nazwa grupy
 
najczęściej stosowane produkty
inne uwagi
 
·         warzywa niskoskrobiowe
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
·         grzyby
 
·         kiełki
 
·         zioła i przyprawy
 
 
·         bakłażan, brukselka, brokuły, cebula, cukinia, czosnek, fasola szparagowa, groszek zielony, kabaczek, kalafior, kalarepa, kapusta, koper, marchew (tylko surowa), ogórek, papryka, pieczarki, pomidor, por, rzodkiewka, sałata, seler, szczaw, szpinak, szparagi,
 
·         pieczarki, boczniaki, rydze...,
·         lucerny, rzodkiewki, rukoli...,
·         wszyskie (świeże, suszone),
- grupa produktów, które możemy łączyć z warzywami wysokoskrobiowymi, tłuszczami, produktami wysokobiałkowymi i innymi,
produkty z przewagą węglowodanów
 
wysokoskrobiowe:
·         warzywa
 
 
 
·         nasiona roślin strączkowych
 
·         dobre kasze
 
 
 
·         produkty zbożowe
 
 
 
 
 
 
 
 
 
·         buraki, dynia, marchew (gotowana), seler, pietruszka korzeń, ziemniaki,
 
·         bób, ciecierzyca, fasola, soczewica, soja,
 
·         kasza jaglana, kasza gryczana, komosa ryżowa, amarantus, ryż,
 
·         pieczywo, makarony, ciasta,
 
 
- grupa produktów, które możemy łączyć z warzywami niskoskrobiowymi i tłuszczami,
 
 
 
 
 
 
 
 
źródła pełnowartościowego białka zwierzęcego:
·         jajka, mięso, drób, podroby, ryby, owoce morza, sery
 
·         nabiał
 
 
 
 
·         jajka,
·         kura, indyk,
·         serca, żołądki, cynaderki, wątróbka, flaki,
·         ryby słodkowodne i morskie oraz owoce morza,
·         sery: podpuszczkowe (żółte),
·         twarogi, jogurty naturalne, kefir, maślanka
 
- grupa produktów, które możemy łączyć z warzywami niskoskrobiowymi i tłuszczami,
·         orzechy, pestki, nasiona
 
 
 
·         migdały, orzechy (arachidowe, laskowe, włoskie, pistacje), pestki dyni, nasiona słonecznika, siemię lniane, ostopest plamisty,
 
 
- grupa produktów, które możemy łączyć z warzywami niskoskrobiowymi jako dodatek do surówek,
 
 
·         tłuszcze
·         oleje, oliwy, masło, masło klarowane, smalec, śmietana 30-36%,  tran, olej kokosowy,
 
- grupa produktów, które możemy łączyć z warzywami wysoko- i niskoskrobiowymi oraz białkami.
·         owoce świeże
 
 
 
 
 
 
 
 
 
·         owoce suszone - bakalie
·         agrest, ananas (tylko świeży), awokado, brzoskwinia, czereśnie, grejpfrut, gruszka, jagody, jabłko, kiwi, maliny, mandarynki, morele, pomarańcze, porzeczki, poziomki, śliwki, 
 
·         daktyle, figi, rodzynki, morele suszone, śliwki.
 
- owoce spożywany osobno.
 
 
 

 
OPRACOWAŁA: dietetyk Joanna Czarnecka - Baran
Linki, które warto przejrzeć i przeanalizować:
 
 

 

 
 

Komentarze

  1. Dobra dieta fajnie ustabilizuje wasz metabolizm. Może tu warto pomyśleć o diecie pudełkowej od https://www.kuzniazdrowia.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. ja nigdy nie miałam głowy do tego by liczyć te wszystkie mikro i makro składniki i samodzielnie komponować zbilansowane posiłki. Wybawieniem okazał się właśnie catering dietetyczny, ja zamawiam ten Ewy Chodakowskiej z BeDiet Catering https://bedietcatering.pl/wroclaw/. polecam wszystkim tym, którzy nie mają czasu lub zwyczajnie nie lubią gotować . Zdrowo, pożywnie, smacznie a do tego niedrogo :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty